De middeleeuwse schilderingen in de St. Nicolaaskapel in het Valkhofpark worden onderzocht en gerestaureerd. In de loop van de eeuwen zijn de monumentale schilderingen regelmatig hersteld en bijgewerkt in de kapel die onderdeel was van de Valkhofburcht. Een gespecialiseerd bureau haalt voorzichtig nieuwere lagen van de oudere af, onderzoekt de materialen en stabiliseert loszittende verf. Ze zijn hier tot december mee bezig. Daarna volgt verdere behandeling waar dat mogelijk is. De kapel is zeker tot die tijd gesloten (zie ook elders op deze website).

De St. Nicolaaskapel of Valkhofkapel is een van de oudste stenen gebouwen van Nederland. De kapel is gebouwd rond 1030. De schilderingen die nu gerestaureerd worden dateren van 1543. Ze zijn aangebracht ter ere van het bezoek aan Nijmegen van Keizer Karel V van het Heilig Roomse Rijk. Het zijn vooral afbeeldingen met plantmotieven en fantasiebloemen. De restauratie vindt plaats onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vrijwilligers van onze vereniging duiken in het verleden en de archieven om zoveel mogelijk te weten te komen over het gebruik van de kapel door de jaren heen om zo de restauratoren te helpen.  

De St. Nicolaaskapel of Valkhofkapel maakt onderdeel uit van het Valkhofkwartier. Dit is de plek in Nijmegen waar 2000 jaar geschiedenis bij elkaar komt. Het Valkhofkwartier vormt de overgang tussen de bruisende binnenstad en de natuur van de Stadswaard. Een plek vol cultuurhistorie, cultuur en evenementen. De gemeente investeert samen met de provincie in het Valkhofkwartier om er de plek van te maken waar je een bezoek aan Nijmegen begint. Na de opening van De Bastei en de Waalkade start vanaf volgend jaar onder andere de nieuwe inrichting van het Kelfkensbos. Later volgen het Valkhofpark en Museum Het Valkhof.

Foto: Onderzoek naar de schilderingen van de Nicolaaskapel. (Foto: Stichting Restauratie Atelier Limburg)